محمد علی ثابت قدم ، شهردار جوان رشت ، مانند هر مدیر و مقام مسئول دیگری مخالفان و موافقان خودش را دارد. از مخالفان دو آتشه گرفته تا موافقان از جان برکف. هر کس بنابه تحلیل خودش از عملکرد و سابقه شهردار جدید رشت او را قضاوت می کند و خود را در صف مخالفان و موافقانش جای می دهد. در این گزارش سعی می شود که تحلیلی داشته باشیم بر صف بندی هایی که حول منتقدین و طرفداران ثابت قدم شکل گرفته است. دسته اول خود به دو گروه مخالفان و منتقدان تقسیم می شود و دسته دوم هم به دو گروه طرفداران و حامیان.
مخالفان
طیفی از فعالان سیاسی و اجتماعی را شامل می شود فارغ از جناح بندی های سیاسی. یعنی در این گروه هم می توانید فعال سیاسی اصلاح طلب ببینید و هم فعال سیاسی اصولگرا. این گروه بیشتر به خاطر منافع فردی و گروهی خود با ثابت قدم مخالفت دارد. یا به دنبال گماردن کاندیدای خود بر مسند شهرداری بودند یا با آمدن ثابت قدم به شهرداری موقعیت نزدیکانشان به خطر افتاده است یا منافعشان در پروژه های و طرح های شهرداری تضعیف شده است. یکی از آنان در جمعی گفته بود که برایش مهم نیست که اکثریت شورا به چه کسی رای می دهد و اصولا قائل به اقلیت و اکثریت نیست: «مهم فقط این است که ثابت قدم شهردار نشود» یا فرد دیگری از این گروه که از قضا میانه خوبی هم با آن یکی نداشت بارها اذعان داشته بود که تا وقتی او در این شهر است ثابت قدم شهردار نخواهد شد. حال که ثابت قدم شهردار شده این گروه به هر بهانه ای درصدد گلایه گذاری و انتقاد از وی هستند. روزی تغییرات در بدنه مدیریتی شهرداری را بهانه می کنند و روزی هم به فلان دارایی فلان مقام نزدیک به شهردار بند می کنند. این گروه اصولا مخالف هستند و به هیچ قیمتی حاضر به کمک به شهردار نمی باشند. گروهی که از یکی دو پایگاه خبری بهره مند هستند. پایگاه هایی که اگرچه مخاطبین کمی دارند اما سعی دارند خود را پرمخاطب معرفی کنند. جالب آنکه از سوی بسیاری از فعالان سیاسی و اجتماعی هم جدی گرفته می شوند.
منتقدین
گروهی هم هستند که مخالف ثابت قدم محسوب می شوند اما جنس مخالفتشان دلواپسی دائمی و مخالفت به هر قیمت و مخالفت با هر چیزی نیست. مخالفتشان بیشتر جنبه انتقادی دارد و نقدشان به عملکرد ثابت قدم در دوره قبلی شهرداری اش است. این گروه به نام و شخصیت حقیقی ثابت قدم کاری ندارند بلکه شخصیت حقوقی او به عنوان شهردار قبلی را ملاک قضاوت خود قرار می دهند. این گروه به پروژه هایی مانند پیاده راه فرهنگی نقد دارند که چرا به خوبی اجرا نشد و حجم سنگینی از ترافیک را به مرکز شهر تحمیل کرد. یا به پرونده های مالی شهرداری و شورای سوم در دوره ریاست ثابت قدم بر شهرداری شبهاتی وارد می کنند. ولو آنکه ثابت قدم در دادگاه از اتهامات وارده تبرئه شده باشد. یا نقد گروهی بر فرض مثال به خاطر قطع درختان خیابان بیستون است. اصولا نقد این گروه نقد عملکردی است و به منافع شهر می نگرد و نه منافع فردی و گروهی. این طیف از منتقدین منتظر عملکرد شهردار هستند تا درصورت مقبولیت در صف همراهان و موافقین هم قرار بگیرند.
طرفداران
طرفداران شهردار خود به دو دسته تقسیم می شوند. اولی اطرافیان و همراهان همیشگی ثابت قدم هستند. آن ها که رفاقت دیرینه با او دارند و همیشه از او حمایت می کنند. دومی اما کسانی هستند که از بودن در کنار ثابت قدم منتفع می شوند. این دسته همانند دسته اول مخالفان که منافع فردی و گروهی برایشان در اولویت است تا زمانی از شهردار حمایت می کنند که منافعشان در گرو حمایت از او باشد. مانند آن دسته از فعالان اجتماعی که در زمان انتخابات شهردار از کاندیدای دیگری حمایت می کردند اما بعد از شهردار شدن ثابت قدم خود را جزو حامیان او قلمداد کردند. این دسته از فعالان ، چه آن ها که در انتخابات از ثابت قدم حمایت کردند چه آن ها که علیه او نوشتند و اکنون به حمایت از او می نویسند، در زمانه سختی به راحتی از ثابت قدم عبور خواهند کرد. جنس حمایت این گروه شخصی است و به عملکرد شهردار و توسعه شهر کاری ندارند.
حامیان
در چند ماه اخیر این گروه بیشترین اعضا را به خود دیده است. با تمام شبهاتی که درباره ثابت قدم وجود داشت – که البته درباره هر فعال سیاسی دیگری در این مملکت هم می تواند وجود داشته باشد- طیف وسیعی از فعالان فرهنگی ، اجتماعی و سیاسی حول حمایت از ثابت قدم جمع شدند. اما دلیل حمایت این افراد از ثابت قدم نه کیش شخصیتی وی که شعارهایی است که توسط او مطرح شد. حامیان اجتماعی ، سیاسی و فرهنگی ثابت قدم نه از شخص او که از برنامه هایش حمایت کردند. برنامه هایی مانند کوچک کردن شهرداری ، تکمیل پروژه پیاده راه فرهنگی ، اصلاح سیستم پسماند ، بهبود وضعیت عمرانی شهری و… این حامیان از قضا سرسخت ترین موافقان ثابت قدم هستند به شرط آنکه شهردار از محور برنامه های توسعه گرایانه اش خارج نشود. این دسته از حامیان تا زمانیکه توسعه شهر هدف محوری و مشترکشان با شهردار باشد از او سرسختانه حمایت خواهند کرد اما حمایتشان همراه با نقدهای سازنده هم خواهد بود. نقدهایی که جنبه تخریبی نخواهد داشت و به منظور کمک طرح می شود. تنها اولویت این گروه حمایت گر اجتماعی – سیاسی – فرهنگی توسعه رشت است و منافع فردی و گروهی در آن جایی ندارد. از این رو ثابت قدم فارغ از سابقه و کیش شخصیتی اش شاید بیش از هر شهردار دیگری از حمایت گروه های مرجع اجتماعی و کنشگران سیاسی و فرهنگی بهره مند است. شاید یکی از اصلی ترین دلایل این حمایت مشروط ( مشروط به توسعه رشت) وضعیت نامناسب توسعه ای رشت است و البته سرخوردگی و خستگی مردمی که شهرشان را سزاوار وضعیتی به مراتب مطلوب تر می دانند.
تکمله
محمدعلی ثابت قدم بی شک کار سختی را در پیش دارد. ریاست بر شهری که تشنه توسعه است و هر عمل خلاف و هر عقب گردی را نمی بخشد کاری دشوار و سترگ است. باید دید این کار سترگ از شهردار جوان برمی آید یا نه. شهرداری که زیرکی و تیزهوشی یکی از فاکتورهای او است. فاکتوری که حتی می تواند جنبه منفی به خود بگیرد. اینجاست که ثابت قدم همواره در مرز باریکی از خوبی و بدی باید قدم بزند. به هر طرف بام که بلغزد طیفی از حامیان و مخالفینش جایشان را باهم عوض می کنند. اما اگر توسعه رشت تنها اولویت او باشد و در هیچ طرح و برنامه و تصمیمی این هدف مهم را قربانی هیچ عامل دیگری نکند می تواند در تاریخ مدیریت شهری این شهر خسته به یادگار بماند. ثابت قدم اگر ماشین توسعه رشت را با فرمان درستی به پیش ببرد بر پایگاه اجتماعی و مقبولیتش افزوده خواهد شد و آنگاه دیگر به سختی می توان مانع برنامه های توسعه گرایانه اش شد اما اگر کوچک ترین لغزشی از او سر بزند پایگاه عظیم حامی او می تواند به سرسخت ترین مخالفینش بدل شود. او در وضعیتی مشابه رییس جمهور ایران قرار دارد. همچون او که سکان هدایت کشور را در شرایط حساسی در دست گرفت در شرایط سخت و شکننده ای بر کرسی ریاست شهرداری نشست. ثابت قدم آمد که ثابت کند برکناری اش در دفعه قبل کار درستی نبوده است. آمد تا ثابت کند که در پیشبرد برنامه هایش ثابت قدم است. اینک شهرداری خوب برای ثابت قدم حکم اعاده حیثیت را دارد. ظاهرا باید قبول کرد که اعاده حیثیت او به اعاده حیثیت شهر گره خورده است.
منبع: گیلان فردا؛ بابک مهدیزاده